Proč je důležité v našich domovech udržovat hygienu ?

V našich domovech žijeme a neuvažujeme o tom, že by mohl být zdrojem infekce. Jakmile někdo z rodiny onemocní, pak začneme dodržovat jakási efektivnější pravidla, abychom zabránili šíření infekce úplně. Jakmile pochopíme jak se infekce šíří, je to nejlepší způsob, jak předcházet nemocem. Prevence je přece lepší než léčba.
Viry jsou předávány kýcháním a kašláním, nebo dotykem někoho, kdo má virovou infekci (nebo se dotkl někoho, kdo má virovou infekci) - to je důvod, proč je důležité  umývat si ruce pravidelně.
Bakterie se mohou šířit prostřednictvím kontaminovaného jídla nebo pití, případně kontaktem s kontaminovaným předmětem,  např prkénko, utěrka, syrové maso nebo kontaktem s jinou osobou.

Jak snížit riziko infekce u Vás doma ?

Je pár věcí, které můžete udělat a snížit tak riziko šíření infekce.

Dobrá technika mytí rukou

Špinavé ruce jsou jedním z nejčastějších způsobů šíření bakterií,  pokaždé, když se dotkneme jiné osoby nebo věci, tak se tyto bakterie mohou přenést. Jakmile jsou bakterie na našich rukou, je to pro ně snadné vstoupit do našeho těla prostřednictvím našich úst, nosu nebo očí.

Umývyjte ruce vždy

- po odchodu z toalety nebo výměny dětské pleny

- před jídlem nebo při přípravě jídla

- bezprostředně po manipulaci se syrovými potravinami

- po dotyku s našimi domácími mazlíčky

- po dotyku se "špinavou plochu", jako jsou koše, utěrky,půda

- po kontaktu s tělními tekutinami, např zvratky, sliny, krev nebo po kýchání/utírání nosu

Úklid

Běžný úklid teplou vodou se saponátem odstraní většinu choroboplodných zárodků z různých povrchů, rukou, nádobí a kuchyňských potřeb.
Praní prádla při teplotách vyšších než 60 ° C také zajistí zabití bakterií.

Dezinfekce

Když použijete dobrý dezinfekční prostředek, který zabíjí 99,9% bakterií a virů, snížíte počet mikroorganismů na úroveň, která není zdraví škodlivá. Dezinfekční prostředky jsou užitečné zejména v místech, která nemohla být důkladně vydrhnuta a opláchnuta, jako jsou kuchyňské pracovní plochy, WC, rukojeti skříněk, nebo prostory kde se zdržoval nemocný člen rodiny ( zvracení, průjem, neštovice atd..)

Správná příprava potravin

Syrové maso, ryby a drůbež a neomyté ovoce a zelenina mohou všechny obsahovat velké množství choroboplodných zárodků. Důkladným uvařením jídla a přípravou jídla na hygienicky čistém místě  se minimalizuje riziko otravy jídlem.